Tuesday, 26 June 2018 08:20

KKTM MENYERLAH DI INTERNATIONAL INVENTION, INNOVATION & TECHNOLOGY EXHIBITION (ITEX 2018)

Pertandingan kali ke 29 ini disertai oleh 43 buah negara antaranya Belarus, Canada, China, Dubai, Hong Kong, Indonesia, Japan, Korea, Macao, Philippines, Poland, Romania, Russia, Saudi Arabia, Singapore, Taiwan, Thailand, USA, United Emerites, Vietnam, Brunei dan Myanmar.Kuala Lumpur 10 Mei 2018 – Penyertaan pelajar Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Sri Gading, Kuantan, Kemaman dan Masjid Tanah di Pertandingan International Invention, Innovation & technology Exhibition (ITEX 2018) pada 10 hingga 12 Mei 2018 telah mengharumkan nama MARA dan Malaysia apabila membawa pulang pingat 3 Emas dan 1 Perak dalam pertandingan tersebut.

Pertandingan dibahagikan kepada beberapa kategori utama iaitu kategori A : ITEX 2018 (International Invention, Innovation & Technology Exhibition) disertai oleh Universiti/Institut Penyelidikan/Pereka Individu/Pereka Muda/Badan berkanun dari Malaysia/Asia/Eropah (Tempatan & Luar Negara). Kategori B : AYIE 18’ (Asian Young Inventors Exhibition 2018) Invertor muda di bawah umur 20 tahun disertai oleh negara-negara ASEAN. Bagi kategori C : IEYI 18’ (International Exhibition for Young Inventor) Invertor muda di bawah umur 20 tahun disertai oleh negara-negara seluruh Asia dan Eropah.

MARA telah diwakili oleh Bahagian Kemahiran dan Teknikal (BKT) telah menghantar 4 produk bagi kategori A dan memperoleh 3 pingat Emas dan 1 pingat perak. Jumlah keseluruhan penyertaan adalah 1600 penyertaan.

Senarai nama projek inovasi yang disertai oleh MARA dan pencapaian ITEX 2018

Bil

Nama Projek

Pusat