TUAH ‘THE JOURNEY OF OUR LIFE’ MENGHARUMKAN NAMA MARA DALAM PIALA SERI ENDON BATIK COMPETITION 2018

Rate this item
(0 votes)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuala Lumpur 9 September – MARA melalui penglibatan pensyarah, guru serta usahawan tekno berjaya meraih tempat ke-2 Piala Seri Endon Batik Competition 2018 kategori Soft Funishing yang berlangsung di Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC).

Mohammad Sallehuddin bin Yahaya, Pensyarah IKM Alor Setar, Mohd Yazid B Mohd Shariff, Guru MRSM Bentong, Pahang, Noor Farah Wahida Binti Mohd Razali dan Nur Afifah Binti Tajul Ashikin Usahawan daripada Diploma Tekno Usahawan Rekabentuk dan Pengeluaran Fabrik (UPF) IKM Alor Setar amat bersyukur di atas kejayaan pasukan mereka memenangi pertandingan ini.

Menurut Encik Sallehuddin, mereka amat bersyukur di atas kejayaan walaupun pada tempat kedua kerana penglibatan kali pertama pasukan ini telah membuahkan hasil dan menaikkan nama MARA.

Berteraskan konsep litar elektronik kemudian dijelmakan melalui lukisan batik dengan tema ‘ The Journey of Our Life’ maka terhasillah batik yang memberi makna dalam liku-liku kehidupan manusia. Menurutnya lagi, pemilihan warna sangat dititikberatkan bagi memenuhi citarasa orang muda. Oleh itu mereka memilih warna yang lebih lembut supaya tampak moden dan elegan.

Dengan suntikan inovasi ini telah memberi nafas baru kepada penghasilan batik Malaysia dan mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Peserta telah memenangi Piala dan Wang Tunai RM10,000. Majlis Penyampaian Hadiah tadi disempurnakan oleh Duli Yang Maha Mulia,Raja Permaisuri Perak Darul Ridzuan,Tuanku Zara Salim.

Pasukan ini akan mengorak langkah lebih jauh lagi pada masa akan datang dengan menghasilkan pelbagai rekaan batik yang mampu

bersaing dipersada global. Ini sekaligus dapat mengikis tanggapan orang ramai yang usahawan batik setaraf usahawan kampong, tetapi mampu bersaing di peringkat antarabangsa.

Read 987 times

HUBUNGI KAMI

Bahagian Kemahiran & Teknikal MARA, Tingkat 21, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan MARA 50609 Kuala Lumpur

SSL Cert

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2018 BAHAGIAN KEMAHIRAN & TEKNIKAL MARA

Search