Frequently Ask Question 

 
1. Bila boleh memohon?
  • Bermula daripada iklan disiarkan di akhbar iaitu dalam bulan Mac dan September setiap tahun.

2. Berapa kali pengambilan dalam setahun?

  • 2 kali setahun iaitu pada Sesi Januari dan Sesi Julai setiap tahun
3. Syarat-syarat kelayakan?

SYARAT KEMASUKAN

  • Am
  • Calon mestilah Warganegara Malaysia
  • Calon mestilah bertaraf Bumiputera
  • Calon mestilah berumur antara 17 hingga 45 tahun
  • Calon mestilah memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ATAU Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV)
  • Berbadan sihat dan tidak cacat anggota
  • Khusus
  • Calon-calon mestilah mempunyai kelayakan akademik yang telah ditetapkan bagi mengikuti setiap latihan kemahiran di IKM/KKTM. Sila rujuk Syarat Kelayakan bagiSIJIL / DIPLOMA
4. Apakah jenis-jenis kursus yang ada di IKM dan KKTM?
  • Program Perdana
    • Sijil Kejuruteraan
    • Sijil Teknologi
    • Diploma Kejuruteraan
    • Diploma Teknologi
  • Program Pengajian Berterusan
    • Konsep Pengajian Sepanjang Hayat
      • Program Life-long Learning (2L) : 23 program (Remaja)
      • Program Pengukuhan : 2 program (Graduan, Pekerja)
    • Program Persediaan
      • Titian 1 (GIATMARA - IKM)
      • Titian 1A (TAHFIZ - IKM)
      • Titian 1C (ABM - IKM)

5. Jangkamasa kursus?

  • Bagi program Sijil tempoh pengajian adalah selama 2 (4 semester) – 3 tahun (6 semester) bergantung kepada kursus. Bagi program Diploma tempoh pengajian adalah selama 3 tahun (6 semester).

6. Apakah cara permohonan?

  • Sijil              

7. Dimanakah IKM atau KKTM?

  • IKM dan KKTM terdapat di seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak mengikut kursus-kursus yang ditawarkan
8. Apakah had umur bagi menyertai IKM dan KKTM?
  • 17 hingga 45 tahun
9. Adakah kursus yang ditawarkan sepenuh masa atau separuh masa?
  • Sepenuh masa sahaja
10. Apakah peluang melanjutkan pelajaran daripada peringkat sijil?
  • KKTM
  • UNIKL
  • IPTA
11. Berapakah bayaran yuran yang dikenakan?
  • Yuran yang dikenakan hanyalah yuran pendaftaran
    • RM 450.00 (pendaftaran)
    • RM 350.00 (keperluan lain yang perlu dibeli pada hari lapor diri)
  • Yuran pengajian bagi sepanjang tempoh pengajian adalah percuma.

12. Adakah yuran semester atau yuran pengajian akan dikenakan?

  • Ditanggung sepenuhnya oleh MARA dan elaun disediakan bagi yang berkelayakan.

13. Adakah asrama disediakan?

  • Kemudahan asrama disediakan dan tertakluk kepada IKM
14. Berapakah jumlah elaun yang diberikan?
  • Bagi program Sijil - RM 210.00
  • Bagi program Diploma - RM 265.00

15. Apakah kelayakan bagi mendapat elaun?

  • Pendapatan bercukai ibubapa kurang daripada RM40,000 setahun

16. Jika tolak tawaran, adakah akan disenarai hitamkan?

  • Tidak
17. Bagaimana untuk membuat semakan status permohonan?
  • Laman web www.mara.gov .my
  • Telefon terus ke pejabat MARA sekiranya tiada jawapan dalam tempoh 3 bulan atau anda tidak berjaya
18. Adakah penangguhan atau pertukaran dibenarkan?
  • Sebarang permohonan Penangguhan atau Pertukaran surat rasmi permohonan boleh dihantar terus ke Urusan Pelatih
  • Kebenaran adalah tertakluk kepada kekosongan tempat

19. Adakah pelatih dikenakan memakai pakaian rasmi di IKM dan KKTM?

  • Pelatih diwajibkan memakai pakaian seragam mengikut IKM atau KKTM berkenaan

20. Adakah kemudahan makanan disediakan?

  • Makanan disediakan tetapi bayaran akan ditolak daripada elaun pelatih

21. Adakah perlu buat pinjaman untuk peringkat diploma?

  • Tidak perlu kerana yuran pengajian adalah ditanggung oleh MARA
22. Bagi pelajar IKM – MIAT (Sijil Perakuan Teknologi Penyelenggaraan Pesawat Udara), adakah elaun diberi?
  • Tidak tetapi boleh mendapatkan pinjaman daripada Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA.

23. Tiket penerbangan pelajar Sabah atau Sarawak ke semenanjung?

  • Perbelanjaan perjalanan akan dibiayai oleh MARA untuk perjalanan pergi (pendaftaran) dan perjalanan balik (tamat belajar) sahaja.

24. Cara mengisi Borang Pendaftaran Alumni secara on-line?

 

Pautan Pantas

Log Masuk

Alumni

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Pendaftaran bekas pelajar KKTM dan IKM
Lupa kata laluan? Sila klik disini

Pelajar

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Staff

No. Gaji
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Kalendar

October, 2014
S M T W T F S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Pelawat

  Pelawat online

HAFIZUDDIN BIN HASNAN: salam..hye semua... sht kew..??
NOR IBRAHIM BIN ABD HAMID: Rinduuuuu kt ikmbesut
nurfarahin binti saidin: Hami>boleh aje la..make sure ang pnya course yg ang nak ambik tu ada laa nohh..gud luckk...
nurfarahin binti saidin: klau ampa nak tau ampa suma sidang yg ka bapa..ampa p cek kat yg dok ada tulis majlis kovo tu..bace sampai abis nah..so sapa yg sidang ke-3 tu kita geng..hohohoh..
MUHAMMAD ADAM FAIZ BIN MAZLAN: e result semester 3 bule check dkt mane yee
MUHAMMAD RASYDAN BIN AHMAD AZAM: Hai saya rindu KKTMPJ!
DAYANG SUHAILLA BTE ABANG JAMALUDIN: Salam....saya ex stdnt elektrik dmstk n indstri....konvo bila ek untuk ikmk
MUHAMMAD FIRDAOS BIN JAMLUS: salam mana nk isi borang convo??
MUHAMMAD FAIZ BIN MOHD AZHAR: nak tnya skit, cmne nak thu sya sidang ke brape konvo nnti
NORATIKAH BINTI PANDI: salam...nak tanya...ikm jb ada simpan extra result untuk sem 1??
BADRUL HAZIQ BIN BUANG: assalamualaikum mcm mane nk tau raptai n sidang berapa kita dapat
FIRDAUS HAFIZZUDIN BIN MOHD JEFRI: MQA!
NUR ASYRAF BIN ABD RAHMAN: assalamu'alaikum nk tnya skit ni... cmne nk isi online masuk ikm?? dh try cri tp x jmpa link,mmbe nk msuk.. mohon tolong..
MOHAMAD SYAFIQ BIN ZOLKIFLI: susah la nak dapat kktm.. mcm mana nk buat bg dapat?? pointer je kan yang nk tgk?? mntk tlg
MUHAMMAD IZZUDDIN BIN ABDUL RAZAK: assalamualaikum..kalau nak mohon masuk kktm macamana yee??tolong bagitahu... :)
MOHAMAD FIRDAUS BIN ALIAS: Nk smbung unikl kna ad muet skrg...at least band 2..!!errrr..
MUHAMMAD FADHLI SHAH BIN MOHAMAD JAHIDAN : assalamualaikum..mcm mana nk buat petukaran kursus ikm ke kktm mnx tolonng sahabat
FAREEZUL HAFIZ BIN MOHAMED MUZNI: assalamualaikum, macam mana nak tengok result setiap sem?
AKMAL NULHAKIM BIN AHMAD KAMAL: mcm mans nak tengok result sem lepas?
MOHD RASHID BIN SALIM: RINDU
MUHAMMAD SHAFIQ HAFIFI BIN MANSOR
MUHAMMAD TAUFIK BIN MOHD NADZIN: Mana nak dapat blik surat tawaran kemasukan ke kktm..
muhamad amirrul rashid bin aziz: assalamualaikum...sape tahu result pemohonan kktm ble kuar
WAN MUHAMAD HAKIM BIN JAMALUL ZAMRI: mcm mana nak tngok result setiap sem
MUHAMMAD AFIFUDIN BIN NOORAZLIN: mcm mne nk tengok pointter sem1 yew ... mnx tolong kawan2 semua aja sket