Frequently Ask Question 

 
1. Bila boleh memohon?
  • Bermula daripada iklan disiarkan di akhbar iaitu dalam bulan Mac dan September setiap tahun.

2. Berapa kali pengambilan dalam setahun?

  • 2 kali setahun iaitu pada Sesi Januari dan Sesi Julai setiap tahun
3. Syarat-syarat kelayakan?

SYARAT KEMASUKAN

  • Am
  • Calon mestilah Warganegara Malaysia
  • Calon mestilah bertaraf Bumiputera
  • Calon mestilah berumur antara 17 hingga 45 tahun
  • Calon mestilah memiliki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ATAU Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV)
  • Berbadan sihat dan tidak cacat anggota
  • Khusus
  • Calon-calon mestilah mempunyai kelayakan akademik yang telah ditetapkan bagi mengikuti setiap latihan kemahiran di IKM/KKTM. Sila rujuk Syarat Kelayakan bagiSIJIL / DIPLOMA
4. Apakah jenis-jenis kursus yang ada di IKM dan KKTM?
  • Program Perdana
    • Sijil Kejuruteraan
    • Sijil Teknologi
    • Diploma Kejuruteraan
    • Diploma Teknologi
  • Program Pengajian Berterusan
    • Konsep Pengajian Sepanjang Hayat
      • Program Life-long Learning (2L) : 23 program (Remaja)
      • Program Pengukuhan : 2 program (Graduan, Pekerja)
    • Program Persediaan
      • Titian 1 (GIATMARA - IKM)
      • Titian 1A (TAHFIZ - IKM)
      • Titian 1C (ABM - IKM)

5. Jangkamasa kursus?

  • Bagi program Sijil tempoh pengajian adalah selama 2 (4 semester) – 3 tahun (6 semester) bergantung kepada kursus. Bagi program Diploma tempoh pengajian adalah selama 3 tahun (6 semester).

6. Apakah cara permohonan?

  • Sijil              

7. Dimanakah IKM atau KKTM?

  • IKM dan KKTM terdapat di seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak mengikut kursus-kursus yang ditawarkan
8. Apakah had umur bagi menyertai IKM dan KKTM?
  • 17 hingga 45 tahun
9. Adakah kursus yang ditawarkan sepenuh masa atau separuh masa?
  • Sepenuh masa sahaja
10. Apakah peluang melanjutkan pelajaran daripada peringkat sijil?
  • KKTM
  • UNIKL
  • IPTA
11. Berapakah bayaran yuran yang dikenakan?
  • Yuran yang dikenakan hanyalah yuran pendaftaran
    • RM 450.00 (pendaftaran)
    • RM 350.00 (keperluan lain yang perlu dibeli pada hari lapor diri)
  • Yuran pengajian bagi sepanjang tempoh pengajian adalah percuma.

12. Adakah yuran semester atau yuran pengajian akan dikenakan?

  • Ditanggung sepenuhnya oleh MARA dan elaun disediakan bagi yang berkelayakan.

13. Adakah asrama disediakan?

  • Kemudahan asrama disediakan dan tertakluk kepada IKM
14. Berapakah jumlah elaun yang diberikan?
  • Bagi program Sijil - RM 210.00
  • Bagi program Diploma - RM 265.00

15. Apakah kelayakan bagi mendapat elaun?

  • Pendapatan bercukai ibubapa kurang daripada RM40,000 setahun

16. Jika tolak tawaran, adakah akan disenarai hitamkan?

  • Tidak
17. Bagaimana untuk membuat semakan status permohonan?
  • Laman web www.mara.gov .my
  • Telefon terus ke pejabat MARA sekiranya tiada jawapan dalam tempoh 3 bulan atau anda tidak berjaya
18. Adakah penangguhan atau pertukaran dibenarkan?
  • Sebarang permohonan Penangguhan atau Pertukaran surat rasmi permohonan boleh dihantar terus ke Urusan Pelatih
  • Kebenaran adalah tertakluk kepada kekosongan tempat

19. Adakah pelatih dikenakan memakai pakaian rasmi di IKM dan KKTM?

  • Pelatih diwajibkan memakai pakaian seragam mengikut IKM atau KKTM berkenaan

20. Adakah kemudahan makanan disediakan?

  • Makanan disediakan tetapi bayaran akan ditolak daripada elaun pelatih

21. Adakah perlu buat pinjaman untuk peringkat diploma?

  • Tidak perlu kerana yuran pengajian adalah ditanggung oleh MARA
22. Bagi pelajar IKM – MIAT (Sijil Perakuan Teknologi Penyelenggaraan Pesawat Udara), adakah elaun diberi?
  • Tidak tetapi boleh mendapatkan pinjaman daripada Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA.

23. Tiket penerbangan pelajar Sabah atau Sarawak ke semenanjung?

  • Perbelanjaan perjalanan akan dibiayai oleh MARA untuk perjalanan pergi (pendaftaran) dan perjalanan balik (tamat belajar) sahaja.

24. Cara mengisi Borang Pendaftaran Alumni secara on-line?

 

Pautan Pantas

Log Masuk

Alumni

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Pendaftaran bekas pelajar KKTM dan IKM
Lupa kata laluan? Sila klik disini

Pelajar

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Staff

No. Gaji
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Kalendar

September, 2014
S M T W T F S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Pelawat

  Pelawat online

MUHAMMAD SADIQ BIN RAMLI: Assalamualaikum ,
Bagaimana nak isi SKPG ini sbb asyik maklumat tidak tepat saja. Mohon bantuan.

Terima kasih.
MUHAMMAD ADIB AZIZAN BIN SAIFUL BAHRIN: hurm..minta tolong mana2 kakitangan mara yg berkenaan untuk berikan maklum balas...klau boleh kami nk isi borang kaji selidik tu awal2...kang nk konvo nnti jd mcm2 problem plak..
MUHAMMAD FAUZAN BIN ISMAIL: macam mana la nak buat borang kaji selidik tu, asyik maklumat tidak tepat ja
AZRIE BIN MOHAMED ASMAYATIM: xde respon ape pun bile di tnya .. dah mcm mnaa..
jumpa konvo nnt yer ... :D
STUDENT IKM SUNGAI PETANI
MOHAMMAD BADZRUL HAFIFI BIN AHMAD KAMAL: salam.. npe saya x leh isi SKPG?.. bila isi ad tulis perkataan maklumat tidak tepat..sedangkan saya sesi tamat pengajian jan - jun dan surat yang diberi suruh isi pada bulan 1 sept..
nurfarahin binti saidin: tah aq dapat p konvo ka dok tahh..byk sgt msalahnye kannnn...=_='
FAIQ BIN ISMAIL: HARI ISNIN CUTI X??
HUSIN MOHDDIN: Saya bekas pelatah IKM Mara Jalan Hang Tuah Melaka..Dan juga bekas Pelatih Oisca DiJepun Tahun 1985-1987..Saya kecewa sehingga kini tiada apa-apa berita dari pihak Mara..atau apa jua perkembangan terkini untuk bekas pelatih Mara..
ABDUL MAJID BIN JAMAL: bila boleh tahu senarai nama pelajar sidang ke berapa sidang ke barapa
NURAIN BINTI JAMIL: Hai
MOHD SHAFIEE BIN KHAMIS: Saya mencari pelatih motor mekanik untik kedai motor di taman kemas johor kalau Ada yang berminat elaun akan diberikan.
MUHAMMAD HAZIM BIN HASSHIM: macam mana pendafratan alumni . WAJIB ISI KAH
MOHAMAD ZULFAZLY BIN AHMAD JAHURI: kenapa saya tak boleh nk isi borang kaji selidik sbb error yang keluar "maklumat x lengkap"
AHMAD RASHIDI BIN ABDUL RASHID: Takde gadis2 ke kt sini..?bosan betul..kbai
NASRULLAH BIN MOHD ISMAIL: salam. kenapa saya tak boleh nak log masuk borang kajian pengesahan graduan?
MUHAMMAD HAKIEM BIN MOHD HASHIM: hi nak tanya untuk konvo sesi jun-dis 2013 kene print ape ??
SITI IDAYU BINTI ROSLI: bkak online graduate lg. . tp tidak tepat lg.. . penat la cm nie.. . hadoiiiii
MUHAMMAD SYUKRI BIN OMAR: hadoii knpe borang online graduasi "borang tidak tepat ni" !!!
Imman bin Zaiful Zaki: wajib isi borang kajian dgn complete,last page baru dia suruh kita print slip. slip tu kena bawak masa ambik jubah.
Imman bin Zaiful Zaki: fax kan slip byran konvo RM170 pd nombor fax di surat yg ada borang pengesahan pendaftaran. ada yg dah byr untuk konvo pada sem 3 eg STL. pastu kalau boleh call utk sahkan dia org dah terima fax & nama kita dah daftar.
CASMIL ANAK EDUWIN: hye..nk tnye sikit blh..??mcm mane kami dr ikm kuching sarawak ni dpt mesej dr mara..konvo kami dekat PICC PUTRAJAYA jgak..byk pelajar ikm kuching dpt mesej tersebut...tolong jelaskan blh??
MUHAMMAD ADIB BIN ISMUIEN: bodoh katak
MOHD ASYRAF BIN ALIAS: kawan kawan ikm jasin batch 2011-2013
MOHD ASYRAF BIN ALIAS: assalamualaikum , ramai tk yg pegi konvo ni ?
batch 2011-2013
FAKHRUL HELMI ABDUL RASHID: HAI