Laman ini bertujuan memberi informasi tentang pengajian di KKTM dan IKM.

Terdapat 20 buah Institut Kemahiran MARA (IKM) dan Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) di setiap negeri di Malaysia. Informasi setiap institusi boleh dilihat di Maklumat Pusat.

Sistem Pembelajaran Latihan Kemahiran MARA digubal dengan sistematik bagi melahirkan pelajar berkemahiran dan bersahsiah tinggi dengan mengambil kira lima komponen utama iaitu
Pengajian Teknikal, Pengajian Am, Ko-Kurikulum, Pembangunan Sikap dan Latihan Industri.

Latihan Kemahiran MARA menggunakan Kalendar Akademik mengikut semester dan terdapat dua (2) semester dalam setahun. Setiap semester mengandungi 26 minggu dengan aktiviti yang berbeza mengikut program sijil dan diploma.

Program yang ditawarkan di bawah Latihan Kemahiran MARA boleh dilihat di Maklumat Program.

 

Pautan Pantas

Log Masuk

Alumni

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Pendaftaran bekas pelajar KKTM dan IKM
Lupa kata laluan? Sila klik disini

Pelajar

No. Kad Pengenalan
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Staff

No. Gaji
Katalaluan


Lupa kata laluan? Sila klik disini

Kalendar

August, 2014
S M T W T F S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Pelawat

  Pelawat online

NASRULLAH BIN MOHD ISMAIL: salam. kenapa saya tak boleh nak log masuk borang kajian pengesahan graduan?
MUHAMMAD HAKIEM BIN MOHD HASHIM: hi nak tanya untuk konvo sesi jun-dis 2013 kene print ape ??
SITI IDAYU BINTI ROSLI: bkak online graduate lg. . tp tidak tepat lg.. . penat la cm nie.. . hadoiiiii
MUHAMMAD SYUKRI BIN OMAR: hadoii knpe borang online graduasi "borang tidak tepat ni" !!!
Imman bin Zaiful Zaki: wajib isi borang kajian dgn complete,last page baru dia suruh kita print slip. slip tu kena bawak masa ambik jubah.
Imman bin Zaiful Zaki: fax kan slip byran konvo RM170 pd nombor fax di surat yg ada borang pengesahan pendaftaran. ada yg dah byr untuk konvo pada sem 3 eg STL. pastu kalau boleh call utk sahkan dia org dah terima fax & nama kita dah daftar.
CASMIL ANAK EDUWIN: hye..nk tnye sikit blh..??mcm mane kami dr ikm kuching sarawak ni dpt mesej dr mara..konvo kami dekat PICC PUTRAJAYA jgak..byk pelajar ikm kuching dpt mesej tersebut...tolong jelaskan blh??
MUHAMMAD ADIB BIN ISMUIEN: bodoh katak
MOHD ASYRAF BIN ALIAS: kawan kawan ikm jasin batch 2011-2013
MOHD ASYRAF BIN ALIAS: assalamualaikum , ramai tk yg pegi konvo ni ?
batch 2011-2013
FAKHRUL HELMI ABDUL RASHID: HAI
HAZIQ ZAHIN BIN ZANIZAID: Macam mana nak buat pengesahan yg menyatakan kite dah bayar duit konvo pening ar
ROSDIN BIN HAMDAN: aku pening laaa dgn konvo nii
kena print kehttp://graduan.moe.gov.my/skpgtvet/
KU MUHAMMAD NAFIIS BIN KU MAHIZAN: sempat lagi x utk hantar borang konvo.
SITI IDAYU BINTI ROSLI: knp pengesahan tu x boleh dibuat . . mohon diberitahu . . .banyakk kerja x d msa untuk bkak laman ini stiap masa. . .
NAZRAT BIN NOR AZAHAR: selamat maju jaya kepada pelajar ikm sesi 2012-2013
TARMIZI BIN MOHD HASSAN: kalau x pegi konvo xpe ke?
TARMIZI BIN MOHD HASSAN: kalau x pegi konva xpe ke?
MUHAMMAD HAMIZAN BIN YAAFAR: hadoii knpa soal slidik xdpt bukak??mohon penjelasan MAKLUMAT X TEPAT??
SYEDFULANUAR BIN ABDULLAH: Knp soal selidik konvo dy ckp maklumat x tepat
Nk mklumat ap ye
MOHD RAHIMI BIN MOHD ROZAIMI: HAI
MUHAMMAD AZUAN B ISMAIL: kktmbp 2010-2012 t&d
MUHAMMAD NUR AZEM BIN IBRAHIM: Call pejabat ikm lumut . banyak kali tak ada respon.. mohon jawab. nak bertanya mengenai konvokasyen dan mengenai yuran pembayaran..
RIVON RONNING: bila kemasukan ikm dan kktm
untuk jan-jun 2015

MOHD ZAFRIE IKHMAL BIN HAMID: salam